Atunci cand vrem sa ne cumparam un laptop cu diagonala ecranului de 17 inch trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte, alegerea fiind un pic mai dificila decat atunci cand cumparam un sistem desktop, mai ales din cauza posibilitatilor limitate de upgrade.

Pentru a nu ne trezi ca produsul cumparat nu corespunde cerintelor noastre, este bine sa nu ne lasam impresionati de poze sau de modul in care acesta arata in vitrina, ci sa ne concentram asupra necesitatilor reale pe care le avem si pentru care cumparam acest laptop.

Pe langa calitatea produsui, dimensiunile si greutatea sa, performantele unui laptop reprezinta principala caracteristica de care trebuie sa tinem cont. Atunci cand spunem performante ne referim atat la procesor, placa video dar si la autonomia sa in functionare. Fiind un dispozitiv mobil, in primul rand ne intereseaza daca putem beneficia de acest atu, portabilitatea sa cat mai mult posibil, fara sa fim legati de o sursa de alimentare.

Legat de calitatea materialelor, ar fi bine sa stim ca multi producatori fac rabat la acest capitol, incercand sa scada pretul produsului finit. Daca am mai avut un astfel de produs, si suntem multumiti de el, atunci ar fi bine sa fim consecventi, iar daca produsul nu a satisfacut din punct de vedere al materialelor folosite, s-a cojit vopseaua sau s-a crapat prea usor, la o simpla utilizare, atunci ar fi indicat sa schimbati producatorul.

In general cand achizitionam un laptop cu diagonala de 17 inch, acesta va inlocui cu succes un desktop, dar va cantari probabil peste 3 kg. Acest aspect trebuie stiut si verificat inca de la inceput. Un avantaj pentgru care sunt preferate aceste dimensiuni este rezolutia excelenta, care ne ajuta atunci cand suntem preocupati de editare foto/video, encoding sau filme.

Modele la care se poate apela cu incredere anii acestia sunt cele echipate cu procesoare Intel Core i3, i5 si i7 Mobile(M). Pentru cei ce dispun de ceva mai multi bani, exista deja si variante de laptopuri echipate cu procesoare i7. Totusi un sfat util este sa va rezumati la un procesor Core i5, acesta este suficient de puternic pentru a va satisface majoritatea cerintelor obisnuite, iar faptul ca de obicei viata unui notebook este mai scurta ca a unui calculator stationar, ar trebui sa va determine sa nu investiti prea mult, atunci cand nu este cazul.

Cel mai usor model de laptop de 17 inch este modelul Dell Inspiron N7010, care pe langa faptul ca este foarte fiabil, cantareste numai 3,2 kg. Un alt motiv pentru care ati putea opta pentru oferta Dell este pretul, acest model fiind unul dintre cele mai ieftine de pe piata romaneasca.

Daca greutatea nu a reprezentat un impediment, iar ecranul de 17 inch este o necesitate, atunci pe baza celor de mai sus, poti cumpara fara sa te temi un astfel de laptop. Va face cu siguranta fata provocarilor la fel de bine ca un sistem desktop, dar va ocupa mult mai putin loc, vei putea sa-l iei cu tine oriunde, iar tastatura este la fel de usor de folosit ca una obisnuita, deoarece majoritatea acestor dispozitive au tastatura numerica in partea dreapta, deci nu veti fi incomodati cu nimic atunci cand utilizati mai des cifrele.
Exista 3 mari categorii de cumparatori de laptopuri: cei care prefera netbook-urile, pentru faptul ca sunt mici si usor de transportat, cei care prefera laptopurile normale (pentru putere mare si pentru faptul ca pot fi utilizate oriunde si oricand) si cei care au nevoie de display-uri cat mai mari, de regula cu slujbe in industrii de proiectare sau design, sau pentru uzul personal.

Pe piata se gasesc relativ multe laptopuri de 17 inch. Preturile lor pornesc de la 1700-1800 de lei si ajung pana la 9000 de lei. In principiu, un laptop bun cu ecran mare e facut special astfel inca sa ofere performante marite, motiv pentru care modelele de top sunt ceva mai scumpe. Se gasesc, totusi, destul de multe modele din clasa mid-end, care ofera atat performante care sa satisfaca mai toate pretentiile, cat si sa fie disponibile la un pret decent. De exemplu, in randurile de mai sus se incadreaza perfect laptopurile Toshiba Satellite G870-17G, Lenovo G780 sau chiar si Asus X75VC, toate cu un pret intre 1800 si 2500 de Ron.

Cele mai bune laptopuri de 17 inch

Toshiba Satellite G8701-17G are un display de 17,3 inch si un procesor dual-core de 2,2 Ghz, 4 Gb de Ram si 500 de Gb pe HDD. Pe langa garantia “No matter what” a laptopurilor Toshiba, care stipuleaza ca produsul este inlocuit atunci cand nu mai este functionabil, indiferent de cauze, punctul forte al acestui gadget e afisajul HD+ TrueBrite de dimensiuni apropiate de cele ale unui televizor de bucatarie, adica de 43,9 centimetri. Impreuna cu placa video Radeon HD 7610M dedicata, utilizatorilor le este oferita o imagine HD de calitate, fara culori sterse in colturi si cu un unghi de vizualizare de 171 de grade.

Lenovo G780 are incorporate un procesor dual-core de 2,4 Ghz, 4 gb de memorie RAM DDR 3, un HDD de 500 de GB si afisaj HD. Cei de la Lenovo au primit in ultimul timp foarte mult feedback pozitiv din partea clientilor, semn ca au stiut sa se adapteze la cerintele pietei si sa scoata produse competitive mentinand, totodata preturile la un nivel cat mai jos posibil. Bateria e ceva mai performanta decat la Toshiba Satellite G870 si are o durata de viata de pana la 5 ore. Sigur, si greutatea e cu circa 500 de grame mai mare, insa asta e un detaliu semnificativ.

Pe pozitia a treia in topul celor mai populare laptopuri de 17 inch avem Asus X75VC, cu procesor Intel Core I5 de 2,6 Ghz, 4 Gb de Ram DDR3 si 500 de Gb pe HDD. Are o placa video integrate HD Graphics 4000, o baterie care tine pana la 6 ore, fiind cel mai competitiv dintre cele mentionate mai sus.

Care dintre aceste laptop-uri este mai bun? Depinde. Diferentele nu sunt sesizabile pentru utilizatorii medii, decizia de cumparare avand la baza mai mult simpatia pentru un anumit brand si pretul acestuia.

In concluzie, laptopul cu diagonala de 17 inch este cel mai indicat pentru a inlocui cu succes un sistem desktop.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *