Prin definitie, netbook-urile sunt o clasa inferioara de laptop-uri, de dimensiuni mai mici si cu putere redusa, fiind destinate navigarii pe net si editarii de documente in timpul calatoriilor sau pentru studenti. Chiar daca unele modele nu includ unitati optice, cele mai multe cu nebook-uri ieftine au devenit in ultimul timp destul de competitive, ba chiar au ajuns sa surclaseze o buna parte dintre laptop-urile din clasa low-end, devansandu-le la aspecte precum durata de viata a bateriei sau greutate.

De regula, numim netbook-uri acele mini-laptopuri cu diagonala de sub 11 inch, cu o greutate de aproximativ un kilogram, care au o tastatura mai mica si un touchpad semnificativ mai mic.

Pretul celui mai ieftin netbook din Romania, anume a modelului GoClever l102, este de aproximativ 410 lei. Cu un procesor de 1 Ghz, un display cu o diagonala de 25,4 centimetri si, surpriza, cu port HDMI si 4 porturi USB, acest netbook este o alegere buna pentru copii si pentru persoanele care au nevoie sa vizualizeze fisiere video in timpul calatoriilor fara sa isi ingreuneze prea mult bagajele.

 

Media de pret: 900-950 de RON

Totusi, GoClever functioneaza in baza sistemului de operare Android 2.3 si nu este pea tat de performant pe cat celelalte netbook-uri ieftine. De regula, costul mediu al unui astfel de gadget se incadreaza undeva in jurul sumei de 900-950 de lei, cu mentiunea ca exista laptop-uri de mici dimensiuni si la sume care depasesc suma 2000 de lei. Conform celor de la CNET, ultimele nu se deosebesc decat prin dimensiune de laptopurile clasice, ele situandu-se exact pe granita dintre netbook-uri si laptopuri.

Un model puternic al carui cost nu depaseste suma de 950 de lei este Packard Bell Dots. Spre deosebire de celelalte produse similare, care au tastaturi foarte mici, la acest model tastatura nu este decat cu 7% mai mica. In plus, are un procesor  dual core de 1,6 Ghz, 2 Gb de memorie RAM si 320 de Gb pe HDD. Ce-i drept, nu are unitare optica, insa are un slot HDMI si 4 alte slot-uri USB. Durata de viata a bateriei este de aproximativ 4,5 ore, ceea ce face din acest produs una dintre cele mai bune alegeri.

 

 

 

 

 

 

 

 

Un al doilea model foarte competitiv este laptopul Laptop Lenovo IdeaPad S110. Cei de la Lenovo au lansat acest model in primavara anului 2012, el fiind special conceput pentu a-si devansa principalii competitori, adica si modelul Packard Bell descries mai sus. Lenovo IdeaPad S110 functioneaza cu un procesor Intel Atom N2600 de 1,6 Ghz din a doua generatie, are 2 Gb de memorie RAM DDR3 si un HDD de 500 de GB, ba chiar si Bluetooth 4.0 incorporat, asta pe langa placa wireless inclusa.  Trebuie mentionata si placa video, Intel Graphics Media Accelerator 3600, care face in asa fel incat sa nu se consume prea multe resurse, chiar daca utilizatorii vizualizeaza filme sau editeaza imagini de mari dimensiuni in Photoshop.

 

Laptop-Lenovo-IdeaPad
Laptop Lenovo IdeaPad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astfel, Lenovo IdeaPad S110 impreuna cu Packard Bell Dots sunt cele mai populare netbook-uri ieftine de pe piata din Romania si, cel mai probabil, inca vor fi pentru o buna bucata de timp.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *