Acest articol se adreseaza iubitorilor de natura, de viata si tuturor oamenilor cu mintea deschisa, care au o curte, sau o gradina ornamentala, sau gardina de legume si vor sa o ingrijeasca fara sa o inece in chimicale si toxice.
In primul rand trebuie sa stim ca ariciul este un mamifer de mici dimensiuni, predominant INSECTIVOR, dar care mananca si larve si viermi, melci, la fel cum pot manca si serpi de mici dimensiuni si rozatoare mici, sau alti daunatori agricoli. Ei sunt vanatori nocturni extrem de eficienti pentru ca sunt lacomi. Se pot hrani si cu gargarite, furnici si rame. Au un un simt al mirosului extrem de bine dezvoltat.
Ariciul mananca cu mare placere continutul unui ou, doar daca acesta este spart. Prezenta unui arici, sau a unei familii de arici intr-o zona poate fi considerata “Barometrul” sanatatii ecologice a zonei respctive. Putem avea o curte cu un gazon impecabil vizual, dar care este o bomba chimica si ecologica, sau putem avea o curte plina de viata. Provocarea suprema este aceea de a da nastere unui colt de rai, unui mic ecosistem.
Am auzit ca in Romania, in zona rurala, oamenii omoara aricii cu salbaticie si isi invata si copiii sa faca la fel. Intrebati “De ce faceti lucrul asta?” multi nu stiu sa raspunda si spun “Nu stiu! Asa m-a invatat tata!”. Altii mai spun “Sunt daunatori! Sunt periculosi! Ataca gainile, mananca ouale si puii!”.
Studiind putin informatiile care circula pe internet, am remarcat ca sunt doar cateva site-uri care pun pe lista de daunatori si ariciul. Sunt doar reclame “disperate” la substante otravitoare in care se spune ca omoara si aricii. La fel de bine puteau spune ca omoara si cainii si pisicile si oamenii care le ingera.
Este foarte clar ca aceste informatii provin de la ignoranti, care nu au vazut vre-odata arici si care habar nu au despre ce, sau despre cine vorbesc. Din acest motiv am scris acest articol. In calitate de crescator de arici si de salvator de arici. Suntem in postesia unei familii de arici de padure.
Pentru ca au in meniu cam aceleasi ingrediente, cartitele si aricii, desi nu se vaneaza, nu se agreaza. Se poate spune fara riscul de a gresi ca aricii sunt sanitarii unei curti. Datorita conformatiei botului ariciului ii este imposibil sa sparga un ou.
Sa facem niste curti “sterile” cu gazon perfect si alei de beton impecabile este o joaca de copil. Oricine are bani si o doza impresionanta de ignoranta, poate sa faca lucrul acesta. Mult mai greu este de realizat o curte plina de viata. Acolo unde vom vedea un musuroi de cartita, vom sti ca este un sol sanatos.
Acolo unde vom vedea un arici vom sti ca exista un ecosistem de suprafata sanatos. Daca eliberam in curte un arici, iar dupa ceteva zile el pleaca, inseamna ca avem o problema in acea curte. De aceea cea mai mare realizare a unui posesor de gradina este sa spuna “Va prezint ariciul acestei curti!”