Creux du Van este o arena de piatra naturala, ale carei proportii sunt imense. Aceasta este situata la granita dintre cantoanele Neuenburg si Vaud, Elvetia. Cu o inaltime impresionanta, fetele stancilor masurand 160 metri pe verticala, arena Creux du Van are o lungime de patru kilometri si o latime de un kilometru peste bazinul aflat in vale.

De-a lungul timpului, in primul rand ghetarii, apoi apa paraielor, au modelat intr-un mod uluitor formatiunea de roca. In cele 200 de milioane de ani trecuti de la aparitia acestor stanci, depunerile vechi de calcar sunt dovada vie a existentei in zona a oceanului preistoric. De la inaltimea celor mai abrupte stanci puteti obtine o perspectiva detaliata asupra geologiei din perioada Jurasicului.

Climatul regional al Creux du Van este exceptional si neobisnuit. Aici puteti gasi paduri, flora arctica si fauna alpina. Chamois, ibex, rasul si alte numeroase animale salbatice populeaza peisajul natural curat protejat prin existenta unei rezervatii naturale care se intinde pe 25 de kilometri patrati.

O alta minune naturala din imediata vecinatate a Creux du Van, sunt Cheile Areuse care se afla intre Noiraigue si Boudry. Un traseu pentru drumetii aventuroase, de-a lungul caruia veti gasi nenumarate trepte si poduri, ofera excursionistilor o imagine magnifica a acestui spectacol natural.

In zona stancilor se poate ajunge pe jos sau cu masina. Exista un drum asfaltat Saint-Aubin-Sauges (langa lacul Neuchatel) sau Couvet (Val-de-Travers), care urca pana la Ferme du Soliat (1382 m), situat la cateva minute de mers pe jos pana la circul stancos.

Traseele notabile din zona includ: Le Sentier des Quatorze (calea cu 14 coturi), un itinerar excelent care incepe in Noiraigue (Val-de-Travers). Le Sentier du Single duce la stanci direct din zona numita La Robert Ferme. Alte trasee, nemarcate, care permit accesul la formatiunea stancoasa sunt Crete du Dos d`Ane sau Fontaine Froide via Le Pertuis de Bise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *