Sâmbătă, 6 mai 2017, ora 20:15, Teatrul de Artă București găzduiește o premieră: o seară de operă! În rolul principal, remarcabila soprană Rodica Vica. În rolul orchestrei: chitaristul Încântărilor, Maxim Belciug. Cei doi vor prezenta un program cu lucrări de José Marín (ca. 1619–1699), Henry Purcell (ca. 1659-1695) și Federico García Lorca (1898-1936). Un spectacol de o tulburătoare virtuozitate vocal-instrumentală, care îi oferă sopranei Rodica Vica, însoţită cu măiestrie de subtila chitară a lui Maxim Belciug, prilejul să-și desfășoare, în toată strălucirea sa, întregul registru lirico-dramatic.

“Chitara este o mică orchestră”- aprecia Berlioz în Tratatul de instrumentație, iar muzica pe care soprana Rodica Vica și chitaristul Maxim Belciug o fac împreună reprezintă o ilustrare ideală a acestei afirmații. Fără decorurile sclipitoare și focurile de artificii ce caracterizează de regulă marile producții de operă, cei doi muzicieni reușesc să răscolească fondul intim al bel canto-ului și să scoată de acolo acea muzică pură și curată ce vorbește direct sufletului, dincolo de timpuri, epoci și mode. Policrom și bogat texturat, cântul sopranei Rodica Vica se împletește natural cu sunetul uneori catifelat, alteori dur, percutant, al chitarei, într-un dialog firesc, freamăt, trăire și muzică totodată.

Soprana Rodica Vica este una dintre cele mai fermecătoare voci care răsună acum pe scena europeană. Trăiește la Viena și are o susținută activitate concertistică, fiind solistă invitată a multor opere și filarmonici atât din România cât și din străinătate. A debutat pe scena Operei bucureștene în anul 2010, la vârsta de 24 de ani, colaborând apoi permanent cu această instituție. A interpretat roluri principale în opere precum Flautul fermecat (Regina Nopții) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Alcina de G. Fr. Haendel, La Cenerentola de G. Rossini, L’elisir d’amore de G. Donizetti, Le Cantatrici Villane de V. Fioravanti etc. În vara anului 2014, Rodica Vica a debutat internațional în rolul Donna Anna din opera Don Giovanni de W. A Mozart, la Viena, în cadrul festivalului Klassik Festival Schloss Kirchstetten, iar în toamna aceluiași an a deschis Festivalul internațional de muzică barocă din Varazdin, Croația, alături de una dintre cele mai bine clasate orchestre de muzică barocă, Accademia Bizantina, sub conducerea dirijorului Ottavio Dantone. În 2015, a debutat la Teatrul La Fenice din Veneția, cu recitalul “Canto barocco: viaggio musicale dal madrigale al melodramma“ susținut în cadrul fesivalului “Lo spirito della musica di Venezia”.

Așadar sâmbătă, 6 mai 2017, ora 20:15, soprana Rodica Vica ne face bucuria atât de rară de a cânta în București, pe scena Teatrului De Artă. Pentru gazde, o premieră, pentru noi, publicul, un concert irepetabil. Să nu-l ratăm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *