Albert Einstein spunea ca „nimic nu va fi atat de benefic pentru sanatatea oamenilor si nu ne va mari sansele de supravietuire pe Terra ca evolutia la o dieta vegetariana”.
In timpurile moderne, a fi vegan este un concept de viata foarte la moda iar fiecare are dreptul sa aleaga ce crede ca e mai bine pentru el. Dietele vegane sunt diferite, dar toate au in comun renuntarea la carne si la celelalte produse animale.
Fiecare are diverse explicatii pentru renuntarea la carne incepand de la faptul ca le e mila de animale, pana la probleme de sanatate, diete pentru slabit sau din cauza religiei. Un bun exemplu de tara cu cei mai multi vegetarieni sau vegani este India, unde alegerile religioase ale acestei natiuni au facut ca peste 30% din populatie sa manance vegetale. Indiferent de motive, un lucru aproape cert este ca te vei simti mai bine din toate punctele de vedere daca renunti la carne si proteinele animale.

Vegetalele sunt alimente sanatoase, gustoase, pline de vitamine, saruri minerale si antioxidanti si reprezinta o intreaga lume alternativa, trebuie doar s-o descoperim.
Cea mai buna alegere este o alimentatie hipocalorica, dar nu exagerat de dura, pentru ca te mentine in limita greutatii si vei trai mai mult. Explicatia poate fi ca daca reduci metabolismul se reduc si radicalii liberi si se diminueaza riscul de a contacta boli cardiovasculare sau tumorale legate de un sistem imunitar slabit.

Ideea este de a trai mult, dar sanatos.
Nu este dificil sa devii vegan, teoretic trebuie doar sa renunti la peste, carne, la toate proteinele animale si sa le inlocuiesti cu echivalente suficient de nutritive din randurile fructelor, legumelor, semintelor, cerealelor, nucilor. Pentru a nu avea probleme sau remuscari, poti sa te pregatesti pas cu pas incepand cu o saptamana de proba in care sa nu consumi carne. Daca introduci cereale si seminte in alimentatia ta de vegetarian trebuie sa stii ca vei beneficia de proteine in proportie de aproximativ 12% (dar poti creste chiar la mai mult, in functie de alegeri, poate chiar si la 30%) dar care nu sunt atat de performante precum cele obtinute din produse animale deoarece le lipseste un aminoacid esential numit lizina.
De aceea trebuie tinut cont cu ce inlocuiesti proteinele animale, ca sa nu ajungi la grave carente alimentare si pentru asta cel mai bine e sa te informezi in prealabil.
Iata ce trebuie sa faci cand te hotarasti sa devii vegetarian / vegan

Ai nevoie de proteine
Inlocuieste proteinele animale cu proteine continute de vegetale pe care le gasim in soia si derivate din soia (lapte, tofu, carne de soia), mazare, fasole, linte, arahide, nuci, seminte, spanac, varza de Bruxelles si broccoli . Acestea nu sunt singurele surse de proteine vegetale, lista e mult mai mare dar sunt printre cele mai importante.
Energie mereu cu cereale integrale

Pentru a avea energie care incepe cu o buna functionare a corpului uman, vegetarienii trebuie sa aleaga cerealele integrale pentru alimentatia lor deoarece carbohidratii continuti se absorb si se digera foarte usor de catre organism.

Vitamine esentiale

Exista voci care spun ca nu renunta la carne deoarece este singura sursa de vitamina B12 dar aceasta vitamina se gaseste in semintele de floarea soarelui sau poti s-o compensezi cu suplimente alimentare care au aceasta vitamina.

Necesarul de fier

Evita carentele alimentare si tine sub control nivelul de fier mancand legume si fructe uscate(caise, prune, stafide) si obisnuieste-te sa consumi 2 portii de fructe proaspete pe zi sau suc de fructe si legume. Nu uita de celebrul spanac.

Grasime benefica

O lingura de ulei de masline sau un sfert de avocado iti asigura pentru o zi portia de grasime benefica.

Calciu

Legumele bogate in vitamina C ajuta organismul sa absoarba mai bine calciul din vegetale.

Evita carentele de calciu mancand produse din soia, nuci, smochine(o ceasca de smochine uscate are 300 mg de calciu) si uita ca branzeturile si alte lactate iti maresc colesterolul si fac rau inimii.

Omega-3

Pestele este o sursa importanta de omega-3, dar daca ai ales sa renunti la peste inlocuieste acizii omega-3 cu nuci si seminte sau cu ulei de masline. Sunt alimente mult mai sanatoase si mai putin toxice.

O intrebare e pe buzele tuturor: Poti sa slabesti doar daca devii vegan?
Aceasta este o intrebare controversata. Pe scurt, nu neaparat, insa ai sanse mari sa da. Dieta vegetariana standard e mai saraca in grasimi nesanatoase si mai bogata in fibre si in omega 3, ceea ce ajuta la slabit. Totul depinde insa de ce mananci, cat de mult, cum iti imparti portiile. In plus, sa nu creada cineva ca poate scapa fara ceva sport sau fara practicarea unor tehnici orientale energetice, precum qigong-ul chinezesc (recomandare: scoala Gongong, profesor Ovidiu Pescarasu). Se poate si fara, dar sigur acestea ajuta foarte mult.

Sfat: Nutritionistii sau cei care urmaresc un model alimentar precis sunt cei mai indreptatiti sa spuna daca functioneaza sau nu trecerea la un regim vegan si cat de important e sa nu se faca grave erori alimentare.
Si inca ceva – a fi vegan sanatos nu inseamna sa inlocuiesti carnea prajita cu o portie de cartofi prajiti. Sunt la fel de nocive ambele feluri de mancare. Sanatos inseamna, in primul rand, sa consumi cat mai multe alimente sanatos preparate sau crude, si sa eviti prajelile indelungate si dulciurile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *