In cursa nebuna dupa job-uri de top, multi uita ca exista in continuare multe ocupatii respectabile care nu trebuie sa insemne munca la birou 10 ore pe zi, 7 zile pe saptamana sau o diploma in IT, marketing si alte domenii la moda in momentul actual. Ocupatia de sofer profesionist este una dintre acestea, o ocupatie ce ofera libertatea pe care multi si-o doresc fara ca macar sa realizeze si care este o optiune pentru oricine este pasionat de sofat, are putere de concentrare si este gata sa treaca provocarea unuia dintre cele mai dificile examene auto, examenul ARR pentru atestat profesional.

atestate soferi

Dintre diversele ramuri ale ocupatiei de sofer profesionist, una dintre cele mai interesante este cea intrata in ultimii ani si pe piata muncii din Romania, aceea de sofer de scoala dupa modelul din alte tari civilizate unde copiii nu trebuie sa se bazeze pe parinti pentru a ajunge la scoala in fiecare dimineata. In prezent, in Romania doar scolile private folosesc acest model, insa cei care detin un atestat ARR pentru transport persoane se pot orienta si catre acest tip de cariera. Indiferent de segmentul ales, ocupatia de sofer profesionist este doar pentru soferii cu adevarat capabili, cu capacitate de concentrare, seriozitate si forta de munca, dar avantajele sunt pe masura.

1. Soferii profesionisti au de unde alege. Exista numeroase oportunitati de cariera pe domeniul de sofer profesionist. Este adevarat ca pentru fiecare este nevoie de alt tip de atestate soferi eliberate de ARR, dar in general multi soferi care se concentreaza pe acest tip de ocupatie se specializeaza in cel putin doua sau trei domenii, spre exemplu pe transport persoane si transport marfa sau atestat taxi si instructor auto, etc. Daca categoria aleasa este prea dificila sau nu este exact potrivita pentru ceea ce isi doreste soferul, acesta poate trece relativ usor catre o alta categorie.

2. Soferii profesionisti se bucura de libertate si oportunitati rare in alte cariere. Soferii care se ocupa de transport persoane pe distante lungi sau transport marfa au de obicei oportunitatea de a calatori periodic peste hotare si a descoperi locuri in care ar fi ajuns cu greu daca nu ar face parte din ocupatie. Cu un atestat profesional eliberat de ARR si un contract cu o companie de transport marfa sau transport persoane, un sofer poate ajunge sa vada intreaga Europa si sa fie platit pentru asta. Evident acest stil de viata devine obositor rapid si nu este pentru oricine, insa are si avantaje clare.

3. Soferii profesionisti au program flexibil. In cele mai multe cazuri, mai putin in cazul transportului public, soferii profesionisti se bucura de un program flexibil si evita astfel monotonia unui job de la 9 la 6, zi de zi. Cursele sunt programate astfel incat soferii sa aiba timp de odihna intre doua curse, astfel ca de multe ori acestia lucreaza doar 2-3 zile pe saptamana in medie. Soferii de taxi sunt un alt exemplu al programului flexibil de care se bucura cei care se pregatesc completand chestionare ARR si reusesc sa obtina un atestat profesional. Soferii de taxi pot alege sa lucreze pe timp de zi, pe timp de noapte, cateva ore sau program intreg, iar instructorii auto se bucura de aceeasi libertate de a lucra doar cate ore aleg sa lucreze, multi dintre acestia avand de obicei doua job-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *