Modalitățile prin care se poate determina greutatea ideală pentru o persoană sunt destul de complexe, deoarece trebuie să se țină cont de mai mulți indicatori. Atunci când vorbim despre greutatea ideală, nu ne referim neapărat la anumite standarde de frumusețe sau la factori de ordin estetic, deși și aceștia contează, însă este vorba mai ales despre o greutate sănătoasă.

Ce este greuatea ideală?

Greutatea ideală este satbilită în funcție de anumiți factori și presupune următoarele:

  • Nu cauzează sau nu agravează anumite probleme de sănătate;
  • Nu te limitează să faci anumite activități;
  • Ești mulțumit de aspectul fizic, fără să te simți inconfortabil și ai încredere în tine;
  • Te simți bine în pielea ta, fără să te compari cu alții sau să ai în vedere anumite standarde de frumusețe.

Există numeroase diagrame și formule care te pot ajuta să calculezi ce înseamnă numărul pe care îl arată cântarul, ce riscuri de sănătate presupune și care este obiectivul de greutate pe care ar trebui să îl fixezi. De asemenea, există și alte standarde și măsurători care trebuie luate în calcul pentru stabilirea greutății ideale în funcție de constituția fizică și de compoziția corporală.

Cum afectează greutatea sănătatea

La modul ideal, fixarea unui obiectiv de greutate nu ar trebui să constituie o problemă. În plus, este important ca greutatea ideală să nu fie stabilită numai în funcție de ceea ce arată cântarul din baie. Indiferent că este vorba despre faptul că vrei să îți recapeți încrederea în tine, să ai din nou silueta pe care o aveai în trecut, să îți îmbunătățești performanțele sportive, sau pur și simplu să ai grijă de sănătatea ta, greutatea corporală trebuie monitorizată și menținută sub control în mod constant.

Cel mai important motiv pentru care trebuie să te gândești la greutatea ideală sau normală, se datorează faptului că există o corelație statistică între greutate și riscul de a avea anumite probleme de sănătate care pot duce la agravarea sau apariția anumitor afecțiuni sau chiar la deces prematur. Deși greutatea nu este singurul factor ce cauzează aceste probleme de sănătate, este clar că persoanele care sunt supraponderale sau subponderale sunt mai predispuse să se confrunte cu astfel de probleme.

Experții care studiază impactul greutății corporale asupra sănătății au venit cu mai multe metode diferite de estimare a riscurilor pentru sănătate pe baza greutății și dimensiunii corporale, precum și un set de calcule care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a determina dacă greutatea corporală se încadrează în limite normale sau nu.

Indicele de masă corporală (IMC) este numărul obținut prin împărțirea greutății (în kilograme) la pătratul înălțimii (în metri). Conform numeroaselor studii efectuate în domeniul sănătății, cu cât este mai mare valoarea IMC-ului față de intervalul normal, cu atât mai mare este riscul pentru obezitate și problemele de sănătate aferente (cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, și afecțiunile articulare). În mod similar, se poate calcula obiectivul de greutate și poți vedea astfel dacă te încadrezi în aceste intervale, pentru a nu avea așteptări nerealiste.

Raportul dintre talie și șold este o altă măsurătoare care, împreună cu indicatorul IMC stabilește care este greuatea ideală. Cercetările arată că masa de grăsime corporală este la fel de importantă ca și raportul greutate/înălțime. Grăsimea stocată în zona abdominală, în special sub mușchi și în interiorul cavității abdominale, este mult mai periculoasă decât grăsimea stocată, de exemplu, pe șolduri și coapse. Chiar dacă IMC-ul indică o greutate normală, poate fi necesar să iei în considerare să pierzi câteva kilograme în plus, dacă măsurătorile indică un raport mare al grăsimii în zona abdominală.

Pentru a stabili care este greutatea ideală, este indicat să consulți un specialist în nutriție, care poate determina dacă și cât este cazul să pierzi în greutate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *