Daca tot e cautarea atat de mare pe insemnatatea lui Ciolos in Romania, sa precizam ca acest articol este o gluma, pamflet sau cornet. Ciolos e bun pentru Romania, zic unii, e cu Soros, zic altii. Pana una-ala nu s-a raspuns la intrebarea majora inainte de alegeri:

Ce inseamna „cioloş” in limba romana?

Refuzam sa credem ca numele ciolos ar veni de la cocolos, fiindca nu se poate cu cocoloase, la nivelul asta. Limba romana e al naibii de complicata pentru multi, asa ca nu stam in loc de cativa ciolosi cautati furibund pe internet.

Cum sa nu te preocupe ce inseamna numele unui prim ministru, fie el si tehnocrat parasutat?

Ciolos ar mai putea insemna Soros, dar in transcriere fonetica urdu, ceea ce ne-ar duce cu vantul si cu gandul la indogangeticul vrajbei noastre. Ar putea, fara indoiala, dar este foarte putin probabil, cel utin in actuala conjunctura geopolitica diacritica.

Ce-ar mai putea sa insemne „ciolos”? Ti-e si frica sa te intrebi, fiindca e posibil sa dai de vreun ungur bine tupilat intre ciol si os, cu vreun steag arborat si martirizat matrafoxat.

Dupa cum se pare, etimologia cuvantului nu e chiar floare la ureche de descifrat, mai ales ca are in fata niste prenume celebre si pline de greutate, precum Julien si Dacian. Adica Dacian cu Ciolos sau Soros nu prea se pupa, fiindca un „ardelean mandru” de tampit n-are cum sa poarte nume de ungur, chit ca a fost sluga in imperiu din mosi stramosi. Care stramosi rimeaza cu ciolosi, iarasi o incarcatura istorica impresionanta.

ciolos

Ce-o insemna „ciolos” in ungureste?

Asta merita sa fie nominalizata la intrebarea anului, ca tot mai e putin si se termina. Poate insemna grof, sau groh… numai dumnezeu cel mare si atotputernic poate sa dezvaluie caile numelor obrajilor fini.

Am ajuns la finalul articolului si tot n-am reusit sa identificam ce inseamna ciolos in limba romana, daca o fi maghiara sau urdu, sau poate hindu, sau lebada cu cap de leu.

Viata ne va arata daca am avut dreptate, urcandu-ne pe cele mai inalte trepte ale gloriei, sau ne va zdrobi de caldaramul nematurat, in vreme ce buzele noastre obosite si insetate de adevar vor murmura pentru ultima oara intrebarea fatidica: Ce inseamna „cioloş” in limba romana? Raspunsul va veni atunci cand ne vom astepta cel mai putin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *