Tiangong-1, statia spatiala chinezeasca cu masa de 8.5 tone, se va prabusi pe Pamant dupa ce si-a indeplinit misiunea istorica. Specialistii afirma ca situatia e scapata de sub control.

Dupa o misiune de patru ani si jumatate, Tiangong-1, cu doi ani mai mult decat a fost proiectata, statia devine istorie si va sfarsi partial arsa in atmosfera. Oficialii chinezi nu au oferit date despre locul in care aceasta ar putea impacta solul, afirmand totusi ca este putin probabil ca resturile statiei orbitale sa afecteze traficul aerian sau sa provoace daune semnificative la sol.

Totusi, „putin probabil” nu inseamna „sigur”, asa ca unii experti sunt circumspecti in privinta impactului pe care bolidul de opt tone si jumatate il va avea asupra Pamantului.

Un reprezentat oficial chinez, Wu Ping, a declarat ca guvernul chinez va emite avertizari in cazul in care statia va ameninta in orice fel spatiul aerian sau vietile oamenilor de la sol.

Pe de alta parte, specialisti precum astrofizicianul de la Universitatea Harvard, Jonathan McDowell, afirma ca statia orbitala Tiangong-1 a devenit necontrolabila, ca atare chinezii nu vor putea face predictii fondate in ceea ce priveste locul in care aceasta va lovi Pamantul si nici forta de impact.

tiangong-1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *