Britanica Agatha Christie este una dintre cele mai cunoscute scriitoare ale lumii, reusind pana in anul 2006 sa fie autorul cu cele mai traduse carti din lume, iar colectia de carti Agatha Christie a fost subiect pentru nu mai putin de 30 de ecranizari, pe marile scene ale lumii.

Agatha Christie – Carti si Biografie

agatha-christieNascuta in 15 septembrie 1890, a reusit sa devina cea mai cunoscuta scriitoare de romane politiste. Personajele sale, Hercule Poirot si Miss Jane Marple au propulsat-o pe primul loc al celor mai inovatori scriitori de romane politiste.

Provenita dintr-o familie bogata, Agatha s-a apucat de scris la 16 ani, la indemnul mamei ei. Dupa moartea tatalui sau pe cand avea frageda varsta de doar 11 ani, a fost educata acasa sub indrumarea mamei. La 16 ani, a mers in Paris unde a studiat pianul si Cantoul.

Agatha Christie a fost casatorita de doua ori si a avut o fata nascuta in anul 1919. Prima sa casatorie a fost un esec total, sotul ei indragostindu-se de alta femeie. Cea de-a 2-a casatorie a fost cu un arheolog cu 14 ani mai tanar decat ea, si a fost o casatorie fericita.

Faptul ca in anul 1919 lucreaza intr-un spital apoi intr-o farmacie, are un efect major asupra operelor sale, majoritatea victimelor din carti fiind ucise prin otravire.

Pana in 2006, cartile ei au fost vandute in peste 2 miliarde de exemplare si traduse in 56 de limbi.

Actiunile din cartile Agathei au cateva elemente comune. Toate se bazeaza pe rezolvarea unei crime si toate sunt rezolvate de un detectiv care nu are nicio legatura cu crima respectiva si care spune toate indiciile, in asa fel incat cititorul sa poata rezolva singur misterul.

Agatha Christie a reusit de-a lungul vietii sa scrie 80 de romane si 19 piese de teatru.

Primul roman al autoarei a fost publicat in anul 1920 . Sub titlul de ” Misterioasa afacere de la Styles”, romanul avea sa fie unul din numeroasele volume care il vor avea drept personaj principal pe Hercule Poirot. Acest personaj a devenit atat de cunoscut in randul cititorilor, incat a fost considerat aproape real. A aparut in nu mai putin de 33 de romane si 54 de povestiri scurte scrise de autoare.

Personajul a avut o influenta puternica asupra autoarei, care dupa un anumit numar de carti a ajuns sa nu il mai suporte. Spre deosebire de Conan Doyle care si-a omorat personajul principal, Sherlok Holmes, Agatha a rezistat sa scrie intamplari cu Hercule pana la sfarsitul carierei.  In momentul in care a decis sa-l omoare, Hercule Poirot a devenit primul personaj fictiv care a avut un obituar in New York Times.

Cel de-al doilea personaj foarte cunoscut al autoarei este Miss Marple. Spre deosebire de Hercule Poirot, Miss Marple a fost un personaj mult mai agreat de catre autoare. Cu toate acestea, aparitia celui de-al doilea erou in cartile Agathei este mult mai rara. Motivul pentru aparitia lui Miss Marple in doar jumatate din numarul operelor cu Hercule este faptul ca aceasta a fost introdusa in actiune abia in anul 1930, in romanul Crima la Vicariat. Spre deosebire de Poirot, Miss Marple nu este omorata in ultimul episod al sau, aceasta intorcandu-se in satul in care a crescut.

Cele doua personaje ale Agathei Christie au devenit extrem de cunoscute in toata lumea si au fost subiect de discutie pentru foarte multi pasionati de literatura politista.

Un comentariu la „Agatha Christie – Carti Politiste de Exceptie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *