O lunga perioada de timp masinile parcate ilegal ne erau ridicate de firme private in baza unor hotarari ale consiliilor locale. Dupa ce soferii au facut diverse actiuni in justitie, aceste hotarari au fost declarate ilegale de catre Inalta Curte de Justitie si Casatie, ramanand ca Guvernul sau Parlamentul sa vina cu acte normative care sa acopere acest vid legislativ.

A durat ceva timp pana cand Guvernul a dat o ordonanta care sa reglementeze acest aspect. Intre timp, trotuarele au fost ocupate de masini cu anunturi de vanzare sau de autovehiculele celor care nu gaseau locuri de parcare. Ordonanta a fost data la mijlocul lunii decembrie si in acest moment ne putem astepta ca masinile sa ne fie ridicate atunci cand sunt parcate ilegal in spatiul public.
Sunt putine probleme legate de aplicarea legii insa acestea vor fi rezolvate in zilele urmatoare. Spre exemplu in ordonanta nu sunt stabilite tarifele ce vor fi practicate pentru ridicarea, transportul si depozitarea masinilor.

Chiar daca nu se stie exact cum ne sunt ridicate masinile, stim acum sigur in ce conditii ni se ridica. Guvernul a decis ca ridicarea masinii reprezinta „masura tehnico-administrativa” pe care politistul rutier o poate dispune in cazul in care vehiculul stationeaza neregulamentar pe spatiul carosabil. Acestea se regasesc in mare parte in Codul rutier, dar si in alte legi speciale.

Noutate ordonantei consta in faptul ca ridicarea masinii este decisa doar de politistul rutier. Firmele de ridicare a masinilor nu mai pot opera discretionar. Acesta nu poate dispune masura daca in masina este cineva si nici daca propietarul este de fata. De asemenea, nu se poate dispune ridicarea masinii daca asupra acesteia se fac interventii de urgenta.

Transportul masinii la locul de depozitare nu se poate face decat in conditii care exclud deplasarea pe propriile roti ale automobilului. De asemenea, daca proprietarul masinii se prezinta la locul ridicarii inainte ca procedura de transport sa inceapa, masina nu mai poate fi ridicata daca acesta este de acord sa suporte toate cheltuielile facute pana in acel moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *