Traim intr-o epoca in care se promoveaza peste tot importanta mineralelor si vitaminelor pentru organismul omenesc. Dar nu toti stim de unde sa le procuram sau nu le dam prea multa importanta. Asa se intampla cu vitamina D, substanta esentiala organismului nostru.

A fost numita vitamina soarelui pentru ca ne-o procuram din razele soarelui, este produsa de piele cand ne expunem razelor soarelui. Insa capacitatea pielii de a produce vitamina D scade odata cu varsta si asta din cauza ca batranii nu prea mai stau la soare si au si un consum scazut de alimente de origine animala in a caror compozitie se gaseste vitamina D.

vitaminad

Expunerea la soare este necesara pentru a da corpului un anumit nivel de vitamina D. Avem nevoie sa ne rezervam macar 30 minute pe zi de stat la soare, minute considerate placute in care putem macar sa ne expunem fata, bratele si picioarele daca nu avem ocazia sa facem plaja.

Iata furnizorii naturali de vitamina D:
Soarele- prietenul nostru
Ultravioletele din soare, mai ales razele UVB, sunt de ajutor pielii pentru producerea vitaminei D.
Utilizarea cremelor solare blocheaza producerea de vitamina D, de catre piele. Daca nu te protejezi cu creme solare poti sa faci arsuri sau alte boli ale pielii. Atunci apar dilemele: sa ma expun la soare sau nu? Sa ma protejez cu creme solare sau nu?
Solutia este sa stai la soare 15 minute pe zi (in afara de orele amiezii) fara creme solare si apoi, in rest poti sa stai la soare folosind creme solare cu protectie inalta. Ideea e ca avem nevoie de soare dar trebuie sa-l folosim in mod corect.

Alimentele si vitamina D
O dieta echilibrata este foarte importanta pentru sanatatea corpului pentru ca de aici ne extragem sarurile minerale si vitaminele.
Vitamina D se comporta ca un hormon, ajuta la absorbtia calciului din alimente si regleaza metabolismul.
Alimente precum merele, nucile, lactatele, cerealele, pestele (ton, macrou, somon), ficatul de vita, galbenusul de ou si ciupercile, sunt o sursa destul de bogata de vitamina D.
Pentru a mari nivelul de vitamina D din ciuperci, un truc mai putin cunoscut este de a lasa ciupercile o ora la soare inainte de a le gati.

La ce este buna vitamina D
Pentru o corecta mineralizare a oaselor si dintilor, pentru cresterea si remodelarea lor, vitamina D este esentiala. Lipsa de vitamina D este responsabila de rahitismul la copii si de durerile oaselor, durerile musculare si fragilitatea oaselor la adulti. Pentru o buna activitate a creierului, vitamina D curata proteinele toxice ce intrerup sau sufoca legatura dintre neuroni.
Regleaza ritmul cardiac, ajuta sistemul respirator in caz de raceli, gripe si astm si reduce foarte mult riscul de aparitie al diabetului, al sclerozei multiple, ajuta in cura de slabire, depresie, diferite tipuri de cancer si are efecte benefice asupra ochilor. Si lista poate continua.

Factori ce impiedica asimilarea de vitamina D din razele soarelui
Varsta
Odata cu inaintarea in varsta expunerea la soare e din ce in ce mai putina si de aceea scade si productia de vitamina D.
Greutatea
Tesutul adipos al persoanelor obeze, practic tine pe loc vitamina D si nu o lasa sa ajunga in organism.
Cremele de protectie
Folosirea cremelor antisolare cu un factor de protectie mai mare de 15% reduce aproape de tot sansele ca pielea sa produca vitamina D.
Sticla ferestrelor
Cei care-si petrec ziua in spatele ferestrelor trebuie sa stie ca sticla absoarbe toate razele UVB asa ca, nu se mai poate sintetiza vitamina D.
Poluarea
Anumite substante prezente in atmosfera impiedica desfasurarea razelor ultraviolete.

Sfat:
Ca sa afli nivelul de vitamina D din corp, este suficient sa-ti faci un simplu test de sange iar medicul iti va spune daca trebuie sau nu sa folosesti suplimente alimentare cu aceasta vitamin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *