Nascut in 11 Decembrie 1931 in India, Osho a fost unul dintre cei mai cunoscuti lideri spirituali ai lumii. Tatal sau era negustor de haine si apartinea religiei hinduse Jaina, insa cu timpul, pe masura ce a crescut, Osho a descoperit si a experimentat stari de meditatie profunda, intelegand foarte bine fiecare mare religie in parte.

La 21 de ani a atins iluminarea, in timp ce studia la Universitatea din Sagar. La terminarea facultatii a ajuns profesor de filosofie.

Din 1966 demisioneaza de la universitatea unde preda si se dedica in totalitate scopului de a conduce oamenii spre intelegere spirituala. Discursurile lui in aer liber au chiar si 50 000 de participanti, iar Osho devine unul dintre cei mai mari lideri spirituali contemporani.

In discursurile sale, Osho vorbeste despre foarte multe cai spirituale, abordand mesajele unor profeti precum Budha, Iisus sau Mahavira.

Discursurile lui au fost stranse in peste 650 de volume si traduse in 34 de limbi, printre care si in limba romana.

Printre cartile lui Osho, traduse si tiparite in limba romana, amintim:

osho-samanta-de-mustar– Samanta de mustar – Un volum in care Osho prezinta cu franchete si umor istorii din Evanghelia dupa Toma. Acesta ne arata o alta fata a lui Iisus, sub forma unui tanar radical si revolutionar, fata care nu are nimic de a face cu imaginea prezentata de crestinismul contemporan. Cartea lui Osho da o alta forma invataturilor lui Iisus care sunt privite ca adevaruri universale;

– Amintiri dintr-o copilarie de aur – O carte care te invata sa copilaresti in interiorul tau, orice varsta ai avea. Osho este de parere ca trupul uman este doar un recipient pentru suflet, care ramane vesnic tanar. O data cu imbatranirea trupului, sufletul poate sa isi mentina aspectul de copil. Aceasta carte te invata cum sa-ti deschizi sufletul pentru a fi copil pe tot parcursul vietii;

– Intalniri cu oameni remarcabili – In aceasta carte, Osho readuce la viata oameni ai istoriei care par mai mult parte din mitologie decat din Istorie. Iisus, Budha, Socrate, Pitagora, sau Krishna prind viata in cartea lui Osho. Adresarea lui este remarcabila, dand impresia ca ti se adreseaza exact tie, intrandu-ti pana in suflet;

– Cartea secretelor – Cartea secretelor este un indemn la meditatie. Conceptul lui Osho spune ca centrul pentru echilibrul uman este undeva in interiorul nostru, iar fericirea o atingem doar in momentul in care suntem conectati in totalitate la acel centru. Din pacate, majoritatea oamenilor cauta fericirea in exterior si ajung sa se dezechilibreze, mergand pana la nebunie. Cartea secretelor este o carte care prezinta sfaturi despre cum sa iti atingi echilibrul;

– Cand pantofii ti se potrivesc – O carte prin care Osho prezinta parabolele teoiste, in acest caz ale lui Chuang Tzu , intr-un mod accesibil mintii occidentale. Inainte de a citi cartea, este indicat sa va faceti o opinie proprie asupra acestor parabole. Osho are capacitatea de a prezenta orice invatatura intr-un mod simplu, curat si amuzant care te va uimi si te va face sa devii fan al lucrarilor lui.

Osho a reusit sa scoata in evidenta importanta spirituala in detrimentul trupului si sa indrume milioane de oameni spre o intelegere profunda a propriului spirit. A murit in anul 1990, impacat cu realizarile sale de pana atunci.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *