Cu siguranta, daca nu ati vazut, cel putin ati auzit de doua dintre cele mai populare filme din ultima vreme: True Blood si The Vampire Diaries ( Jurnalele Vampirilor). De ceva vreme, subiectul ” vampiri” a acaparat mintea si timpul tinerilor si i-a facut fani inraiti ai serialelor.

Putini stiu insa ca ambele seriale se bazeaza de fapt pe intamplari povestite in carti de succes.  Vom ramane la Jurnalele Vampirilor, o colectie impresionanta de carti despre vampiri, scrisa de L.J. Smith.

Jurnalele Vampirilor Carti – de ce e atat de speciala si cum a ajuns sa fie si o ecranizare de succes?

E simplu, autoarea se axeaza pe relatiile interumane, pe supranatural si pe frumusetea dusa pana la extrem a personajelor. Aceste lucruri au atras intotdeauna atentia si o vor atrage si de acum incolo, pentru ca oamenii se pot identifica in cele 3 ipostaze:  Au sau isi doresc relatii cat mai spectaculoase, apreciaza supranaturalul si isi doresc sa fie considerati de societate drept persoane frumoase.

caderea-noptii-jurnalele-vampirilor-intoarcerea-vol1Despre ce este vorba in seria Jurnalele Vampirilor, care a innebunit o lume intreaga? 

Actiunea se invarte in jurul a 3 personaje: Elena Gilbert, Stefan Salvatore si Damon Salvatore. Ideea este simpla si oarecum cliseistica, insa are inserate elemente puternice de supranatural:  Elena este cea mai frumoasa fata din oras, iar in momentul in care apare Stefan, se indragosteste nebuneste de acesta si isi propune sa ii fure inima.

Ceea ce e deosebit la Stefan, este faptul ca este vampir si are 500 de ani. In momentul aparitiei lui in oras, apar diverse crime si evident, acesta este acuzat de localnici. Vinovatul este de fapt fratele lui Stefan, Damon, care este tot vampir si in momentul in care o intalneste pe Elena se indragosteste de ea.

Toata actiunea se invarte in jurul acestui triungi amoros care trece prin cele mai ciudate intamplari. Pe parcursul celor 7 volume, Elena se transforma in vampir, moare, invie si se indragosteste si de Damon, care la un moment dat isi pierde nemurirea si incearca sa o recupereze.

Care sunt diferentele intre carti si serial?

Toti cei care au vazut filmul au o curiozitate arzatoare sa citeasca si cartile si probabil treaba sta la fel si pentru cei care au citit prima data cartile. Ceea ce te loveste cel mai tare in momentul in care le analizezi pe ambele, este faptul ca sunt diferente imense intre actiunea din carti si cea din serial.

Un al doilea lucru incredibil si oarecum atipic este faptul ca fanii considera serialul mult mai bun decat cartile.  Practic, scenaristii serialului au adaugat mult mai mult suspans si intamplari care te tin cu sufletul la gura, in timp ce cartea are un parcurs liniar si pe alocuri plictisitor.

Iata diferentele majore intre carte si film:

– In carte Elena este blonda, in film s-a ales o actrita bruneta; Multi fani s-au declarat nemultumiti de aceasta diferenta;

– Foarte multe nume difera de la carte la serial, inclusiv numele orasului in care se petrece actiunea;

– In carte exista personaje care nu exista in serial si invers. Spre exemplu, in carte Elena are o sora mai mica, in timp ce in serial aceasta are un frate mai mic.

Per total, Jurnalele Vampirilor este o serie de carti care a dat un serial de exceptie si merita a fi citita.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *