Visualizing the Sound continuă miercuri, 8 noiembrie, de la 19.30 la WASP Working Art Space and Production cu prezentarea proiectelor artiștilor Claudiu Cobilanschi, Diana Dulgheru și Iulia Gabriela Toma.

În aceeași seară proiectele (E)motion of sound al Augmented Space Agency și Aritificial Lungs al artistei Andreea Vladut, din cadrul Visualizing the Sound, vor putea fi vizionate, publicul având astfel acces la diversitatea propunerilor care vizează conceptul curatorial din acest an.

CLAUDIU COBILANSCHI „meta-diegetica. research-footage b”, 2017, HD, 8’20

Claudiu Cobilanschi își antrenează curiozitatea cu uneltele modeste ale filmului de început de secol 20. Pelicula, mut, alb-negru – elemente auto-impuse pentru un experiment în care memoria și sunetele se testează reciproc provocate de imagini aproape neclare, aproape nemișcate. Seturile de imagini sunt discontinue, spațiile întunecate separă intențiile și te obligă să ieși din percepția inertică, iluzia indusă este blocată și forțată să funcționeze defectuos, mecanic. Eterul povestii nu se acumulează, start și imediat stop, apoi pauză din nou. Meta-diegeticele sunt din nou pe străzi, care este sunetul pe care toți îl aud? Când murmurele devin strigăte – liniștea este asurzitoare. Ce este vuietul acesta despre care nimeni nu vorbește?

//

Claudiu Cobilanschi lucrează la granița dintre artă și presă, folosindu-se, în calitate de jurnalist, de diverse mijloace de exprimare aplicate în derularea și dezbaterea temelor socio-politice și, este interesat, ca artist, de analiza și estetica influențelor din aceste teme. A abordat subiecte preferate, precum stereotipurile de gândire, mass-media și ego-casting-ul, imigrația și sărăcia, prin utilizarea de diverse tehnici și metode de lucru, cum ar fi fotografierea și performance-ul, experimentele cinema super-8, guerilla publishing & poster bombing.
Claudiu colaborează cu diverse instituții din țară și străinătate, cum ar fi ParadisGaraj București, Kunsthalle Winterthur, Salonul de proiecte București, Depo Istanbul, Galeria Rotwand, idea.ro, GallleriaPiu Bologna, IG Bildende Kunst Viena, kunsthalle.ro, Tranzit / Erste, Institutul, MotorenHalle Dresden, Prototyp Praga, etc.

DIANA DULGHERU I minim | diffuse

Diffuse este o instalație audiovizuală care folosește fenomenul difuziei luminii drept
pretext pentru construirea unei poetici sonore și vizuale prin intermediul tehnologiilor
digitale. Se urmărește atât evidențierea specificității acestui fenomen prin reprezentarea sintetizată a formei și a sunetului, cât și transmiterea unei anumite impresii. Sunetul este utilizat pentru valoarea sa proprie, iar forma devine lumină. Sunetul repetitiv, relația sinestezică a acestuia cu forma, integrarea formei în spațiu, toate urmăresc crearea unui loc de meditație.

//

Diana Dulgheru locuiește și lucrează în București, România. A studiat grafica la Universitatea “George Enescu”, Iași, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design. Având la bază o educație care implică desenul și compoziția figurativă, estetica lucrărilor a evoluat către o abordare minimalistă care include tehnologia digitală ca mediu de expresie. A lucrat cu medii ca fotografia, desenul, instalația iar mai târziu, performance-uri audio-video care explorează relația dintre sunet și formă, vizualizarea sunetului și posibilitățile estetice ale erorii tehnologice digitale.

IULIA GABRIELA TOMA „Tensiune în fir”, 2017, HD, 11’10

În sala de expunere, Iulia Toma ascultă micile ecouri ale pașilor ei. Traversează spațiul în linie dreaptă, se răsucește pe călcâie, pornește din nou. Ecourile sosesc întâziat, se lovesc de ziduri. Trei pași la stânga, nici unul la dreapta, ridică culoarea galbenă și o întinde camerei, privim silueta ei ca pe cea a unui performer. Ecranul se rupe violent, pașii se transformă în sunete secționate, violența naște violență. Albastrul este moale, iar albul sună înnegurat. Iulia Toma testează percepția sunetelor ascunse în suprafețele textile și astfel le face să vorbească. Secțiunile devin linii rotunde, sunete frânte sau culori discontinue și se aranjează astăzi în forma unui tsunami alb-alb-albastru.

//

Iulia Gabriela Toma trăieşte şi lucrează în Bucureşti, utilizând ca mediu preferat materialul textil însoţit de fotografie, instalaţie sau text. Temele sociale precum feminismul, drepturile omului, relaţiile interpersonale din comunităţile închise, materialitatea urbană a locuirii sau echitatea socială fac obiectul preocupărilor sale. Predă în cadrul Departamentului Arte & Design Textil al Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti. A expus la VIENNA BIENNALE 2015: Mapping Bucharest: Art, Memory and Revolution 1916 – 2016, (MAK Contemporary Art Collection), în 2016, în Bologna, “Buongiorno Varvara Stepanova!”, Iulia Toma & Claudiu Cobilanschi (Galleriapíu, Bologna, Italy), solo show, “Dura Europos” (Galeria Ivan, Bucureşti), 2016, “Twilled conections”, Tranzit.ro, Bucureşti, 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *