Si daca te-as ruga sa-mi dai o definite a visului, ce mi-ai raspunde?
Cu siguranta esti capabil sa-mi oferi o multime de definitii, unele nascute dintr-o imaginatie prea bogata, altele dintr-o credinta studiata, iar altele dintr-un scepticism exagerat.Interesanta este insa definita oferita visului de catre un mare neurochirurg american.
Acesta in urma unor studii laborioase, a elaborat unele teorii care par sa revolutioneze domeniul intens studiat, dar putin explicat, al viselor.
De cate ori nu te-ai intrebat ce sunt visele, de unde vin ele, cine ni le dicteaza, cand visam si ce se intampla in mintea si in intreg corpul nostru atunci cand un vis pune stapanire pe noi?
Ei bine, acest mare neurochirurg afirma ca visele “ne bantuie” in fiecare seara. Multi dintre noi viseaza de doua , de trei sau de zece ori in aceasi noapte, dar majoritatea viselor se spulbera atunci cand razele diminetii ne bat uneori indiscrete in geam. Cel care dicteaza vise, este un mare maestru al umanitatii, o fata nevazuta a ratiunii, un bun cunoscator al fiecaruia in parte. Subconstientul, caci despre el este vorba, vaneaza somnul ratiunii tesand vise rupte chiar din realitate.
In momentul in care visam, stimulii electrici perceputi la nivel neuronal trezesc sistemul nervos care intr-un mod somnambul raspunde tuturor stimulilor, fara a face diferenta intre vis si realitate. Asa se explica faptul ca, in vise ne este frica, simtim, iubim, ne bucuram sau plangem. Aidoma evenimentelor pentrecute in realitate, sistemul nervos raspunde prompt si usor naiv stimulilor nascuti in vis. Cu siguranta, nu o singura data te-ai trezit transpirat, speriat, obosit, in urma unui vis caruia ii spunem cosmar. Asa se explica faptul ca intre realitate si vis, sistemul nervos nu face nicio diferenta.
Majoritatea viselor sunt nascute din lucrurile pe care le privim, dar nu neaparat le vedem si care raman intiparite in subconstient. Acesta usor de impresionat , creaza cate un vis din orice eveniment, din orice privire, din orice culoare, din orice persoana care ar fi parut ca trece neobservata de privirea noastra.
Domeniul viselor reprezinta o carte a carui final asteapta sa fie scris.