Ți se întâmplă să te confrunți cu mâncărimi și chiar senzații de arsură la nivelul scalpului? Consultul dermatologic este foarte important în astfel de situații, însă în afară de acesta este bine să cunoști și principalele cauze ale pruritului, precum și soluțiile care te scapă de probleme.

Dermatita seboreică – o problemă mai întâlnită decât ai crede

Dacă medicul ți-a spus că ai dermatită seboreică, nu te îngrijora. Nu este deloc o afecțiune rară, iar simptomele ei se pot ține destul de ușor sub control, dacă respecți o bună igienă a corpului și capului, pe care să o completezi cu șampoanele și tratamentele potrivite. Dermatita seboreică poate avea diverse cauze, însă de multe ori ține de structura pielii. Dermatologul îți va oferi detaliile necesare și îți va prescrie și un șampon calmant, care să țină sub control problema și să elimine pruritul și iritațiile de la nivelul scalpului.

Mătreața – una dintre cele mai comune cauze

Este o afecțiune foarte des întâlnită, care provoacă atât prurit, cât și neplăcutele scuame albe, ce pot fi ușor vizibile pe păr. Problema apare cel mai des la persoanele cu scalpul foarte uscat sau, din contră, prea uleios. Bucățile mici de piele moartă ajung de pe cap pe toată lungimea firului de păr, iar scalpul se irită și începe să producă mâncărimi. Se poate să ai mătreață din diverse cauze: un șampon nepotrivit, clătirea superficială a părului după șamponare, probleme ale scalpului sau chiar boli de piele.

Când ești în căutarea unui șampon pentru mâncărimea scalpului, orientează-te către un produs de calitate, cu substanțe active, care acționează împotriva mătreții și protejează în același timp pielea capului. Un astfel de șampon va viza nu doar dispariția mătreții, ci va și vindeca zonele iritate, scăpându-te de prurit. De exemplu, Revalid Anti-Dandruff restabilește echilibrul hidratării scalpului și previne formarea scuamelor, iar extractul de urzică, pantenol și alantoină calmează și elimină mâncărimile neplăcute.

Alergiile la produse cosmetice – atenție la lista de ingrediente

În general, e bine să îți alegi produsele cosmetice în funcție de anumiți factori: ingredientele acestora, reputația brandului sau recenziile altor cumpărători. Plaja produselor de păr este una destul de vastă, însă din păcate există și multe variante care conțin ingrediente ce pot provoca iritații și alergii. Dacă observi că un produs îți provoacă mâncărimi, răni la nivelul scalpului sau mătreață, oprește-te din a-l folosi, pentru că e posibil să ai o reacție alergică.

Stresul sau anxietatea – cauze ascunse ale pruritului

Poate ți se pare greu de crezut că stresul se poate afla în spatele unor probleme dermatologice. Din păcate, însă, ritmul vieții tot mai alert, presiunea pe care o poți acumula acasă și la locul de muncă, dar și stările de anxietate îți pot provoca inclusiv prurit la nivelul scalpului și al întregii pieli.

De aceea, dacă pruritul de care suferi nu are o cauză dermatologică, ci una emoțională, va trebui să cauți soluții care să îți readucă starea de bine. De la mai mult timp pentru tine, până la sesiuni de terapie, ai la dispoziție numeroase variante pe care merită să le încerci.

Eczemele, infecțiile fungice, dermatita atopică sau psoriazisul

Sunt probleme care provoacă mâncărimi persistente și iritații ale pielii, inclusiv la nivelul capului. De cele mai multe ori este greu să faci diferența între ele, așa că dacă problemele scalpului persistă sau se înrăutățesc, este necesar să discuți cu un specialist. Pe lângă acestea, pot exista și o serie de cauze care la prima vedere nu au legătură cu părul – problemele hormonale sau diabetul sunt doar două dintre ele. Evident, aceste cazuri sunt mai rare, deci nu trebuie să te îngrijorezi la prima senzație de mâncărime. În plus, foarte multe afecțiuni ale scalpului pot fi tratate, sau cel puțin ameliorate, prin utilizarea tratamentului corespunzător.

Folosirea greșită a produselor cosmetice

Un anumit șampon sau un spray de păr nu trebuie neapărat să conțină ingrediente dăunătoare ca să îți provoace mâncărimi și iritații. Totul ține și de modul în care folosești produsul respectiv. Oricât de calitativ ar fi șamponul cu care te speli de obicei, dacă nu îl clătești bine, te vei confrunta cu mătreață și probleme ale scalpului. Dacă omiți să te speli pe cap un timp îndelungat și folosești în schimb spray-uri de păr, șampoane uscate, fixativ și alte produse, pielea capului va începe să se irite și îți va provoca mâncărimi.

Așa cum ai putut observa, pruritul poate avea multe cauze, iar de obicei acestea se leagă de un motiv mai puțin complicat decât ți-ai imagina. Important este să descoperi cauza problemei, iar apoi să te concentrezi pe eliminarea acesteia. Întotdeauna e indicat să rezolvi o neplăcere, cum ar fi pruritul, pornind de la motivul din spate și rezolvând cauza, nu doar simptomele. Ai grijă de părul și de pielea ta, iar rezultatul va fi o viață mai liniștită, precum și un aspect fizic plăcut și cu adevărat sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *