Barack Obama, presedintele american care a facut din protectia mediului una dintre prioritatile de varf ale celor doua mandate ale sale, s-a bazat in decizia sa pe o lege in vigoare inca din anul 1953, numita Outer Continental Shelf Lands Act, lege care da presedintelui SUA puterea de a proteja apele federale americane de exploatarile hidrocarburilor.

Obama a declarat intr-un comunicat oficial: „Astazi, in parteneriat cu vecinii si aliatii nostri din Canada, Statele Unite ale Americii fac un pas istoric pentru (…) a conserva ecosistemele din Arctica”.

In opinia sa este stringenta necesitatea de a reduce pe cat posibil dependenta de combustibili fosili, pentru reducerea poluarii si implicit incalzirea globala.

Obama a interzis permanent orice foraj nou pe aproximativ 50 de milioane de hectare din Oceanul Arctic, in largul peninsulei Alaska, in zona care include toate apele americane din Marea Ciukotsk si intr-o mare parte din apele americane din Marea Beaufort. In plus, Obama a numit, de asemenea, 31 canioane submarine din Atlantic unde va fi interzisa forarea.

In acelasi spirit, Canada a anuntat interzicerea permanenta a oricaror noi foraje pentru petrol sau gaze naturale in apele canadiene din Oceanul Arctic.

„Anuntam impreuna cu Statele Unite masuri pentru a asigura viabilitatea economiei si a ecosistemului Arcticii”, a declarat primul-ministrul canadian, Justin Trudeau, printr-o postare pe o retea sociala.

Barack Obama, actualul presedinte american, care va parasi Casa Alba in data de 20 ianuarie 2017, a fost unul dintre principalii promotori ai acordului privind stoparea incalzirii climatice, de la Paris. Acordul prevede limitarea incalzirii globale undeva sub pragul de 2°C, in raport cu nivelul din era pre-industriala.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *