În vremuri grele precum cea actuală, nu este de mirare că mulți dintre noi ne îndreptăm privirea către filosofii clasici în căutare de răspunsuri sau, pur și simplu, de consolare la dificila răscruce de drumuri în care ne aflăm. Iar printre ei, un loc proeminent ocupă filozofii stoici, care au avut capacitatea de a lega cea mai profundă reflecție filosofică cu cele mai cotidiene probleme ale ființei umane: căutarea fericirii, virtuții, depășirea eșecurilor vieții, folosirea timpului.

Unde poți găsi fericirea? Cum poți valorifica puterea rațiunii? Care este adevăratul sens al succesului? Care este adevăratul sens al vieții? Răspunsurile la acestea și multe alte întrebări pot fi găsite în înțelepciunea filozofiei stoice.

Multă vreme, principiile lui Marcus Aurelius, Epictet și Seneca au strălucit cu multă forță de-a lungul secolelor, ca filozofie pentru oamenii de acțiune. A fost arma secretă a tot felul de personaje, de la împărați sau piloți de luptă până la artiști și activiști politici. Testate în ultimii două mii de ani în laboratorul experienței umane, aceste perspective atemporale sunt esențiale pentru a naviga prin complexitățile vieții moderne. Stoicismul a revenit la modă, dacă a fost vreodată demodat. Eseuri, manuale și texte ale principalilor filozofi stoici vor ajuta pe oricine dorește să cunoască caracteristicile acestui curent filosofic.

Cartea este un ghid fascinant și accesibil pentru a transmite înțelepciunea clasică unei noi generații și pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții. Poate fi considerat un cadou unic pe care cititorul și-l oferă sie însuși, pentru a-și găsi drumul în viața modernă, bazat pe un canon de înțelepciune care a apărut cu mult timp în urmă. Este opțiunea ideală pentru cei care doresc să aplice cunoștințele și înțelepciunea marilor filozofi stoici în viața lor de zi cu zi. Un ghid nu doar accesibil ci și foarte informativ, cartea „Stoic zi de zi” a devenit un fenomen editorial dincolo de domeniul literar. Oferă 366 de reflecții despre înțelepciunea, perseverența și arta de a trăi împărțite în trei mari arii (disciplina percepției, disciplina acțiunii și disciplina voinței) care, la rândul lor, sunt subdivizate în diferite teme: pasiuni și emoții, rezolvarea problemelor, puterea și rezistența, virtutea și bunătatea… Fiecare zi a anului oferă un citat dintr-un filozof și o explicație ulterioară a acestuia cu exemple actuale.

Cu peste cinci milioane de exemplare vândute, “Puterea prezentului” este una dintre acele cărți extraordinare capabile să creeze cititorilor o astfel de experiență încât să își poată schimba radical viața, pentru mai bine. Pentru a intra în puterea prezentului, va trebui să lăsăm în urmă mintea noastră analitică și sinele ei fals, egoul. De la prima pagină a acestei cărți extraordinare ne ridicăm la o înălțime mai mare și respirăm mai ușor. După cum indică titlul, “Puterea prezentului” spune că singura modalitate de a intra în contact cu adevăratul nostru sine, cu esența noastră și de a aboli barierele pe care mintea noastră ni le impune, este să trăim în prezent, să descoperim puterea prezentului.

Autorul cărții, Eckhart Tolle, era un om normal căruia, peste noapte, i s-a întâmplat ceea ce căutăm cu toții: a fost iluminat. El însuși ne spune, în carte, cum și când s-a întâmplat, într-un moment dificil din viața lui, când trecea printr-o depresie profundă. Iluminarea s-a întâmplat fără ca el să o fi căutat și i-a schimbat viața. Nu există niciun secret: pur și simplu, a fost brusc capabil să se vadă pe sine ca esența dincolo de minte, rațiune, analiză, emoție. A putut să se vadă pe sine ca pe o expresie eternă a vieții. I s-a întâmplat ceea ce exprimă toți marii maeștri ai budismului, Zen, meditației…: a încetat să se identifice cu vocea minții, cu sentimentele, cu ego-ul, cu un nume sau o țară, cu niște idei, cu o realitate aparentă și efemeră și și-a dat seama că toți suntem conștiință. Oamenii care cred în acea transcendență trebuie, în cele mai multe cazuri, să o caute în mod conștient și deliberat. Iar obiectivul lui Eckhart Tolle în această carte este să ghideze, să ajute, să arate indicii despre cum se poate realiza aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *