Odată ce te hotărăști să-ți faci un site sau blog, indiferent de scopul acestuia, cel mai important pas este alegerea domeniului. Numele ales are un impact enorm asupra brandului pe care vrei să-l construiești. În plus, alegerea unui nume și a unui domeniu greșit poate avea un impact negativ asupra indexării site-ului în motoarele de căutare.
Tocmai de aceea este extrem de important să acorzi timpul necesar găsirii denumirii perfecte pentru site-ul tău, înainte de a achiziționa domeniul dorit. Iată care sunt principalele lucruri de care trebuie să ții cont.
Domeniu ro sau com? Care este cel potrivit pentru tine?
Cele mai multe persoane, mai ales cele care sunt la început de drum, se întreabă adesea ce este mai bine să aleagă: un domeniu ro sau un domeniu com? Unele persoane pot fi tentate să-l aleagă pe cel mai ieftin, neștiind însă e presupune fiecare dintre acestea.
Prin urmare, este important să știi că un domeniu ro este deosebit de util dacă te adresezi publicului din România. În schimb, un domeniu com este recomandat pentru site-urile internaționale.
Avantajele unui domeniu ro
1. Brand mai puternic. În cazul în care site-ul este în română și te adresezi publicului din România, brandul devine mai puternic cu un domeniu ro. În plus, este mai ușor de memorat și accesat mai ales că, cei mai mulți oameni, tastează numele domeniu cu .ro la final, din obișnuință. Alegând un domeniu com, utilizatorul va ajunge pe un alt site sau pe o pagina inexistentă.
2. SEO mai bun. Dacă îți dorești ca site-ul tău să ajungă cât mai sus în motoarele de căutare, atunci un domeniu ro este alegerea perfectă pentru un site care este în limba română.
3. Domeniu ro nu are nevoie de reînnoire. Un alt avantaj al unui domeniu ro este ca odată achiziționat, acesta nu necesita reînnoire an de an. Domeniul ro poate fi achiziționat pe o perioadă nedeterminată.
Nu uita însă că pe lângă domeniul web ai nevoie și de o găzduire web!
Cum să alegi numele domeniului
Numele domeniului trebuie să fie reprezentativ pentru site-ul tău.
Cu ajutorul numelui transmiți utilizatorilor, dar și motorului de căutare, cu ce se ocupă afacerea ta, sau tu. Este important să alegi un nume sugestiv, dar scurt, astfel încât să fie ușor de reținut. Este indicat ca numele domeniului să nu fie mai lung de 15 caractere.
Este bine să te gândești la mai multe variante de nume de domeniu, deoarece poți avea surpriza ca cel pe care ți-l dorești să fie deja luat. Numele de domeniu sunt unice, prin urmare nu pot avea mai multe persoane același nume de domeniu. Verifică apoi dacă numele respective de domeniu sunt cumpărate deja.
Evita folosirea literelor dublate. Dacă domeniul dorit de tine nu este valabil, nu opta pentru unul identic, dar cu o literă dublată. De exemplu, dacă vrei domeniul serviceauto.ro, dar este luat deja, nu alege unul de tipul serviceaauto.ro, deoarece vei pierde peste 90% din traficul direct. Oamenii au tendința de a scrie corect, sau poate nici nu observă litera dublată, și vor ajunge pe site-ul concurent. În plus, riști să fii acuzat de plagiat.