Desi literatura universala este plina de carti care mai de care mai bune, nu trebuie sa trecem cu vederea literatura din Romania. Cartile scrise de autorii romani pot fi cel putin la fel de bune ca titlurile scrise de autori de pe alte meleaguri. Fie ca te axezi pe autori clasici sau pe contemporani, cartile romanesti nu trebuie sa lipseasca din biblioteca ta, fie ea fizica sau virtuala.

Daca nu stii exact ce carti romanesti sa citesti, iata cateva titluri pe care ti le recomandam, fara pretentii de top al valorilor. Sunt, pur si simplu, niste carti placute si interesante.

carti-romanesti-de-citit-intr-o-viata101 carti romanesti de citit intr-o viata, de Eugen Istodor – Incepem recomandarile cu o „recomandare de carte care recomanda carti”. 🙂 Eugen Istodor a reusit sa scrie un volum unde recomanda 101 titluri romanesti citite, analizate si comentate de el . Fiecare carte contine un mic rezumat + o declaratie obtinuta de la oameni care mai de care mai diversi. Cartea este o bijuterie in sine, pentru ca iti prezinta cele mai mari valori ale Romaniei asternute in pagini de carte; O gasiti aici.

 

Cel mai iubit dintre pamanteni, de Marin Preda – Ultima carte scrisa de autorul roman este o capodopera. Cel mai iubit dintre pamanteni reprezinta povestea lui Victor Petrini, un profesor condamnat politic, la inchisoare pe viata, care scrie un text memorialistic, prin care incearca sa isi convinga judecatorul sa ii reduca pedeapsa. Desi Victor Petrini este acuzat de crima, el considera ca il poate aduce pe judecator de partea sa, prin sinceritate. Radiografie complexa a societatii romanesti din perioada postbelica.

 

Maitreyi, de Mircea Eliade – Unul dintre cei mai mari scriitori din literatura romana, a reusit sa puna pe hartie Maitreyi, o opera incredibila, bazata pe experienta lui Eliade in India. In aceasta carte, autorul surprinde sentimentele si cultura indiana intr-un mod cu totul si cu totul deosebit, reusind sa faca din Maitreyi una din cele mai mari opere scrise vreodata de un autor roman.

 

Lorelei, de Ionel Teodoreanu – Alaturi de La Medeleni, Lorelei este cea mai iubita carte a autorului. Ionel Teodoreanu reuseste s scoata in evidenta emotii puternice de tristete si iubire si sa le coloreze intr-un mod unic si apasator. Scrisa in 1935, Lorelei a devenit una din capodoperele literaturii romanestei.

 

Morometii, de Marin Preda – O carte care nu trebuie ratata de niciun roman. Morometii prezinta o viata a taranului roman intr-un stil incredibil de realist. Problemele, trairile si suferintele taranului sunt evidentiate extraordinar de bine in cea mai cunoscuta carte a lui Marin Preda. Ceea ce face din Morometii una din cele mai bune carti romanesti este faptul ca autorul a reusit sa isi construiasca si sa isi contureze extrem de bine personajele;

 

Ce ne spunem cand nu ne vorbim, de Chris Simion – in literatura romaneasca contemporana, „Ce ne spunem cand nu ne vorbim” ocupa un loc de cinste. Autoarea reuseste sa aduca in discutie un subiect extrem de dificil: Ce se intampla cand afli ca moartea este foarte aproape. Povestea care face cartea vie este a unei tinere care afla ca este bolnava si timp de 2 ani fuge departe de tara si de prieteni, pentru a afla mai tarziu ca diagnosticul initial este gresit.

 

In mod cert aveti carti sau autori de carte romaneasca, care nu se regasesc in randurile de mai sus. Lasati un comentariu cu numele lor, sau cu titlurile, si vom posta reducerile care contin preferintele voastre.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *