Toamna si-a intrat in drepturi, iar odata cu ea se va face si schimbarea orei, trecerea la ora de vara fiind facuta prima oara, in Romania, in anul 1932. Initiativa Trecerea la ora de iarna este, in fapt, revenirea la ora oficiala standard.

Astfel, anual, in fiecare ultima noapte de sambata spre duminica din luna octombrie, ceasul se va da inapoi cu o ora, ora 4:00 devenind ora 3:00. Cel mai mult castiga somnorosii, avand in plus o ora de somn.

In 2016, ora de iarna se schimba in noaptea de 29 spre 30 octombrie

Desi idea modificarii orei (ora de vara / iarna) ii apartine americanului Benjamin Franklin (1706-1790), primele tari care au introdus acest sistem au fost Germania si Austro-Ungaria, in 1917, pentru a economisi rezervele de carbune secatuite de participarea acestor tari la Primul Razboi Mondial.

Daca sunteti interesati de datele in care se va face trecerea la ora de vara, respectiv ora de iarna, in urmatorii petru ani, aveti datele mai jos:

In anul 2017 trecerea la ora de vara se va face in 26 martie, revenirea la ora de iarna facandu-se in 29 octombrie.

In anul 2018 trecerea la ora de vara se va face in 25 martie, revenirea la ora de iarna facandu-se in 28 octombrie.

In anul 2019 trecerea la ora de vara se va face in 31 martie, revenirea la ora de iarna facandu-se in 27 octombrie.

In anul 2020 trecerea la ora de vara se va face in 29 martie, revenirea la ora de iarna facandu-se in 25 octombrie.

ora-de-iarna

Trebuie sa stiti ca trecerea la ora de iarna nu se aplica decat in aproximativ 100 de tari de pe glob, DST fiind populara in Europa si America de Nord, in vreme ce tarile din Africa sau Asia nu au aderat la aceasta practica.

Unele persoane pot fi afectate de aceatsa schimbare a orei, simptomele cele mai frecvente fiind insomniile si starile de irascibilitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *