A avea permis de conducere nu mai este demult doar o chestiune de statut social sau un mod de a iesi in evidenta printre prieteni drept cel care ii poate duce in mini vacante sau cel care este vesnic cu paharul de suc in mana la petreceri pentru ca trebuie mai apoi sa ii duca pe toti acasa. A urma o scoala de soferi si a detine permis de conducere a devenit o necesitate pentru tinerii care isi doresc sa porneasca cu dreptul in cariera si sa isi diversifice cat mai mult optiunile de angajare, fiind proaspat iesiti de pe bancile liceului sau in timpul facultatii.
In mod interesant, conform unui numar mare de instructori auto, desi tot mai multe oportunitati de angajare dicteaza necesitatea de a detine permis, varsta la care tinerii incearca sa il obtina este tot mai mare. Daca in urma cu cativa ani era aproape o regula ca toti care implineau 18 sa incerce imediat sa obtina permisul pentru a isi impresiona prietenii, acum cei mai multi asteapta pana in anii de studentie si chiar dupa. Este neclar daca acest trend este favorizat de situatia financiara sau de simplu fapt ca multi tineri incep sa imbratiseze alternativele ecologice precum mersul pe bicicleta, cert este faptul ca exista in continuare destule motive serioase pentru ca tinerii sa isi doreasca si sa obtina permisul de conducere cu ajutorul unor site-uri precum www.ODAT.ro.
1. Independenta
A detine permisul de conducere dupa terminarea cursurilor unei anume scoli de soferi si promovarea examenului pentru carnet devine pentru multi tineri echivalent cu libertatea si independenta. Atunci cand detin si o masina proprie, tinerii descopera dintr-o data o libertate ce merge mai departe de mobilitatea pe care o ofera o masina, dintr-o data sunt singurii stapani ai propriilor planuri si se pot concentra strict pe ceea ce doresc sa faca, locurile pe care doresc sa le viziteze si programul pe care doresc sa il urmeze. Dintr-o data nu mai sunt dependenti de mama sau tata, ori poate un frate mai mare care sa ii conduca atunci cand trebuie sa ajunga undeva in cel mai scurt timp si nici nu mai trebuie sa se confrunte prea des cu serviciile de taxi ce fac de multe ori gaura in bugetul celor care apeleaza la ele periodic.
2. Maturizarea
In Romania, unde permisul de conducere se obtine la varsta de 18 ani, momentul primei plimbari cu masina proprie in spatele volanului corespunde de multe ori cu alte evenimente care fac tranzitia dintre adolescent si tanar adult, absolvirea liceului si inscrierea la cursurile unei facultati, mutarea in chirie, primul loc de munca, etc. Pe langa libertatea pe care o ofera permisul de conducere, acest semn al maturizarii este si ceea ce ii ajuta de multe ori pe cei din jur sa priveasca diferit tinerii care au inceput sa isi ia in serios atributiile de adulti. Obtinerea permisului la varsta de 18 ani este un motiv de lauda, dar trebuie privita in acelasi timp cu precautie, tinerii sunt sfatuiti sa apeleze la instructori auto care au experienta in pregatirea soferilor cu varste fragede si care ii pot ajuta sa evite capcanele asociate de multe ori cu varsta, bravada, viteza excesiva, condusul sub influenta, etc.
3. Viata sociala
Nu in ultimul rand, obtinerea permisului de conducere dupa urmarea cursurilor la o scoala de soferi de incredere reprezinta o schimbare evidenta si in viata sociala a tinerilor care fac acest pas. Popularitatea in randul prietenilor fara permis creste rapid, iar dintr-o data cei care sunt deja soferi au mai multa autoritate in fata grupului in ceea ce privesc deciziile legate de locurile de iesire sau locurile de petrecere a vacantei. Pentru ca a detine permisul de conducere este privit ca un semn de maturizare si responsabilizare, inclusiv potentialii angajatori sunt mai inclinati sa cheme la interviu tinerii care mentioneaza in CV faptul ca poseda carnetul de soferi.